Serveis Socials Bàsics

Els Serveis Socials Bàsics som la porta d'entrada al Sistema Públic de Serveis Socials, i som accessibles a tota la població. Al COSS,  L'equip de humà i eix vertebrador de Serveis Socials Bàsics està format per professionals diplomades en treball social i en educació social,  treballadores familiars, i una psicòloga. També es compte amb el suport i coordinació tècnica especialitzada de les figures de coordinació de SAED i coordinació de Dependència.     

El conjunt de professionals informen, orienten, fan diagnòstics i valoracions, prescriuen prestacions, detecten situacions de risc o vulnerabilitat per actuar de forma preventiva i realitzen projectes comunitaris amb l'objectiu de millorar el benestar social i afavorir la integració de les persones.

L'Equip humà són la peça més clau en l'atenció, cura i acompanyament de les persones, i aquest fantàstic escrit del "gran" Carles Capdevila (17/06/2016- Diari Ara ), descriu aquestes particulars característiques dels professionals:

"Allà on hi ha un/a educador/a social o un/a treballador/a social hi ha una mirada global i artesana, la de reparació i la de reforma, la d'intervenir abordant les causes i les conseqüències, la de la reconstrucció. El sol fet d'assumir que ens calen és admetre que cal posar les persones i els contextos al centre. Per això en necessitarem cada cop més, i millors, i convindrà escoltar-los i donar-los més marge de maniobra. Ens han d'ajudar amb la prevenció, a donar importància a les emocions, a les relacions. A restablir vincles de confiança amb la societat. L'adjectiu que els identifica és social, perquè vivim junts i ens calen complicitats. I el nom és educador, perquè l'educació és sempre la solució, o treballador, perquè el món l'arreglarem fent feina".

Durant el 2023 els Serveis Socials Bàsics han estat formats per un total de 25 professionals:

Treballadors/es socials 13 professionals
Educadors/es socials 8 professionals
Treballadores familiars 2 professionals
Psicòloga 1 professional
Coordinadora 1 professional

El Consorci és basa en un model integrat i centrat en la persona i de màxima proximitat, per tant, l'Equip de Serveis Socials s'organitza en diferents equips distribuïts per municipis i zones territorials amb l'objectiu d'atendre les necessitats socials més immediates, generals i bàsiques de les persones, famílies i grups atenció a totes les persones i tots els municipis.

Des del Consorci d'Osona de Serveis Socials es dona cobertura a nivell de Serveis Socials Bàsics a 36 municipis, i suport tècnic a través de convenis de col·laboració per assistència tècnica de professionals de treball social a 2 municipis més.

Organització territorial Organització tècnica

A nivell d'organització territorial, els professionals de l'Equip de Serveis Socials Bàsics tenen permanències en pràcticament la majoria de municipis, i es desplacen a tots i cadascun d'ells per atendre les necessitats i demandes. S'organitzen en 4 equips distribuïts en 4 zones territorials: Zona Consorci Centre; Zona Lluçanès; Zona Roda de Ter i Cabrerès i Zona del Bisaura, Vall del Ges i Voltreganès.

Aquesta organització té com a principals objectius:  millorar el treball en equip en les diferents zones i facilitar el desplegament de les línies estratègiques, els projectes, recursos i serveis des d'una visió més municipalista i atenent les particularitats, necessitats i oportunitats de cada municipi i zona.

A nivell d'organització tècnica, l'Equip està composat per un equip de Treballadores Socials d'atenció i acompanyament a persones grans i amb dependència; i un equip de Treballadores Socials i Educadors/res Socials que centren la seva intervenció en l'atenció , suport i acompanyament a persones adultes, famílies i infants, joves i adolescents.

Els Serveis Socials Bàsics tenen un caràcter polivalent, comunitari i preventiu per tal de fomentar l'autonomia de les persones perquè visquin dignament, atenent les diferents situacions de necessitat. Els Serveis Socials Bàsics han de donar respostes en l'àmbit propi de la convivència i la relació dels beneficiaris/àries del servei.

El treball i la intervenció social desenvolupada per l'Equip de Serveis Socials Bàsics és centra en:

  • L'atenció, suport i acompanyament individual i familiar.
  • El treball en xarxa i transversal per a l'atenció integral i la millora dels serveis i recursos.
  • L'acció grupal i el treball comunitari per la millora de les condicions i el benestar.

En número global, s'ha atès un total de 3.417 persones, que suposa una augment en el nombre total de persones ateses, i sobretot un augment en un 14% del nombre d'intervencions i actuacions que passen de les 7.461 a les 8.567.

Cal destacar doncs:

  • Una evolució en el nombre de noves persones ateses i més significatiu en el nombre d'actuacions realitzades
  • Un augment de les atencions i intervencions per la pèrdua d'habitatge, com per situacions de violència masclista i també per situacions de risc en infants i joves.
  • Tot i no disposar de dades quantitatives, si que hi ha evidencies d'un augment de situacions sobrevingudes amb alta complexitat i que cal atendre amb certa immediatesa. Es posa de manifest, per part dels equips professionals la sensació d'atendre i intervenir per demandes urgents i emergències, amb la conseqüent desatenció d'altres funcions, i amb una dispersió territorial que pot dificultar les actuacions. Caldrà plantejar-se doncs, una revisió dels processos d'intervenció, de les respostes a les múltiples necessitats i l'alta complexitat, i com cal articular els programes preventius i comunitaris.

En la millora de l'atenció a les persones i fruit d'un treball previ de formació dels professionals, es continua impulsant l'ús i desplegament d'eines de cribatge:

  • SSM-CAT: un instrument de suport a la detecció de persones amb necessitats d'atenció social complexa, comuna a totes les l'Àrees Bàsiques de Serveis Socials.
  • TSO : L'Escala de valoració sociofamiliar  TSO  permet mesurar els risc social de les persones grans en entorns comunitaris, és una eina utilitzada per treballadors/es socials, en l'àmbit dels serveis socials bàsics i de salut.
  • Eina de cribatge d'Infància i RUMI: instruments i eina informàtica de suport als professionals a l'hora de determinar el grau de risc en què es troba un infant o adolescent.

Servei d’assessorament especialitzat

D'acord amb els objectius i la missió del Pla Estratègic de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, s'ha iniciat el procés per la incorporació d'una psicòloga i també d'un suport jurídic extern en els equips de Serveis Socials Bàsics.

En l'àmbit jurídic, tot i el procés d'ampliació iniciat que requereix els pertinents tràmits administratius, s'ha disposat al llarg d'aquest 2023 d'Assessorament especialitzat en l'àmbit d'Habitatge i en l'àmbit d'Estrangeria.

Assessorament Jurídic en matèria d'Habitatge

38 casos atesos

Assessorament Jurídic en matèria d'Estrangeria

45 actuacions realitzades


Programes, projectes i activitats

El Consorci d'Osona de Serveis Socials és un ens públic d'essència municipalista, els darrers anys ha crescut en nombre de municipis adscrits, de recursos i de serveis, però és important tenir clar que la porta d'entrada al SISTEMA és a través de l'Equip de Serveis Socials Bàsics.

Aquest apunt és de vital importància ja que la gran majoria de programes i projectes, malgrat poden estar liderats i coordinats per altres Àrees, sempre tenen en compte els professionals dels Serveis Socials Bàsics. Aquests tenen el coneixement amb més aprofundit de la realitat de cadascun del municipis, de les necessitats i també de les oportunitats de desplegament i implementació de projectes, recursos i serveis.

Al llarg del 2023 s'han impulsat i promocionat Espais de Petita Infància, Serveis d'Intervenció Socioeducativa, i ampliat actuacions de caràcter comunitari, i bona part han estat amb el lideratge a nivell municipal i la implicació i participació activa dels equips de Serveis Socials Bàsics.

  • Eval
    • 10 municipis
    • 148 infants joves
    • 1 jornada comarcal i 10 actuacions comunitàries
  • Espais de Petita Infància
  • Serveis d'Intervenció Socioeducativa
  • Tallers d'Habilitats per la Vida dins el Programa Intaboo
  • Tallers de memòria
  • Brigades Joves i Voluntariat d'Estiu
  • Activitats comunitària i intergeneracionals
  • "Rovenem": projecte iniciat i ideat per els alumnes de l'IE Josep Maria Xandri, per promoure l'intercanvi de Roba de 2a mà, amb els objectius de garantir  que tothom pugui disposar de roba i de donar una segona vida a la roba per evitar la generació de residus
  • Suport grupal per a la tramitació d'Ajuts i Beques

Treball en xarxa, comissions de treball i transferència de coneixement

El treball en xarxa i interdisciplinar és important per a una atenció integral de les persones i un acompanyament personalitzant atenent les seves necessitats i promocionant les seves capacitats per millorar el benestar social i personal.

L'Equip de professionals de Serveis Socials Bàsics són una peça clau en aquest treball, sovint esdevenint impulsors i figures tractores i proactives, malgrat les dificultats de l'atenció directe i la dispersió de municipis, d'una comarca com la nostra amb diferències demogràfiques i socials importants.

Els Equips de Serveis Socials són els professionals de referència per a la població i tenen un paper vital en la prevenció, la detecció i l'atenció de necessitats, l'activació de serveis i recursos de suport i acompanyament i la intervenció comunitària. En funció del seu perfil professional, motivacions i interessos, participen activament i com a representants de tot l'Equip en Comissions de Treball d'àmbit comarcal, grups de treball i Taules Sectorials, que tenen com objectiu vetllar per una treball en xarxa i centrat en millor l'atenció, acompanyament i tractament de les persones més vulnerables:

  • Circuit Comarcal de Violència Masclista
  • Circuit Local Lluçanès de Violència Masclista
  • Protocol Maltractament Gent Gran Osona
  • Grup de Treball de Maltractament de Gent Gran de la Diputació de Barcelona
  • Comissió d'Ingressos d'Urgència Social a Residència ( Gent Gran )
  • Comissió de treball de SAED
  • Comissió de treball d'Inclusió i Sensellarisme
  • Comissió de treball pel Protocol d'Absentisme Escolar ( TIAF )
  • Comissió de treball de RGF ( Reunió del Grup Familiar, Suport familiar i comunitari d'Osona )
  • Grup de motor pel nou model de SIS
  • Grup de Treball per a la promoció del la intervenció socioeducativa amb la Petita Infància
  • Grup motor SSM-CAT
  • Comissió Tècnica TIAF
  • Taula de Salut Mental i Addiccions
  • Pla Comarcal de Prevenció de Consum de Drogues i Ús Abusiu de Pantalles d'Osona
  • Diagnosis pel Pla Comarcal de Sensellarisme

És complex esmentar tots i cadascun dels serveis, recursos i entitats amb qui s'estableixen periòdicament coordinacions estables i reunions de treball, però es valora molt important deixar-ne constància, per tal d'evidenciar la gran feina que s'està realitzant:

ÀMBIT SALUT Àrees bàsiques de Salut, Centre de Salut Mental d'Adults, Centre d'Atenció a les Drogodependències, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, Osonament, Sant Tomàs, REBEC, Ocell de Foc, SPOTT
ÀMBIT SOCIOSANITARI Consorci Hospitalari de Vic, Hospital d'Aguts i Centres sociosanitaris, Residències, SAIAR, Centres de serveis, FADO.
ÀMBIT EDUCATIU Centres educatius de Primària i Secundària de tota la comarca, llars infants, Unitat d'Escolarització Compartida, EAP i Inspecció d'Ensenyament, Àrea d'Educació del Consell Comarcal d'osona i equipaments juvenils.
ÀMBIT DE SEGURETAT I JUDICIAL Oficina de Relacions amb la Comunitat i Mossos d'Esquadra de Proximitat; Policies locals i vigilants municipals.
ENTITATS SOCIALS I DEL TERCER SECTOR Càritas Parroquials dels diferents municipis, Càritas Diocesana, Creu Roja, Tupí, Fundació Projecte i Vida, La Fera Ferotge, entitats socials, de lleure i esportives dels municipis del Consorci.

Compartir experiències i aprenentatges a través de col·laboracions i participació en Jornades és un privilegi alhora un necessitat d'aprenentatge col·lectiu al qual totes les professionals de l'Equip estan predisposades. Enguany destacar la participació per part de Serveis Socials en la Trobada Europea de Grup de Reunió Familiar.

Anar a l'inici