Infància, adolescència i famílies

L'Àrea d'Infància, Adolescència i Famílies inclou serveis i programes amb l'objectiu global d'atendre i donar servei als infants, adolescents i famílies de tota la comarca. Hi ha serveis que són d'àmbit comarcal i d'altres que estan destinats als municipis que estan inclosos a Osona Acció Social.

L'àrea està subdividida en l’Àrea de programes de tractament i l’Àrea de programes preventius, tenint present la transversalitat de tots els programes i la necessitat d'interactuar entre tots ells.

Àrea de programes de tractament

Dins de l'Àrea de Tractament, hi ha el Servei Especialitzat en Infància i Adolescència (SEAIA) . Dins d'aquest servei hi ha dos equips: l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA) i el Servei d'Integració en Família Extensa (SIFE).  És un servei que es regeix per, entre altres, la llei 14/2010 de Drets i Oportunitats de la infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya.

El SEAIA d'Osona és membre actiu a la TIAF d'Osona i a totes les xarxes municipals constituïdes a la comarca. Forma part dels grups de treball especialitzats en infància i família de la comarca, aportant l'expertesa del servei especialitzat.

Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA)

Servei especialitzat format per 8 tècnics especialistes en infància en risc (2 educadores socials, 2 pedagogues, 2 psicòlogues i 2 treballadors socials) que atén els infants, els adolescents i les seves famílies, amb l'objectiu de valorar i disminuir les situacions d'alt risc social en les que es troben. L'objectiu és la protecció dels infants i els adolescents de les situacions de maltractament, abusos i negligències que puguin patir. 

Tanmateix, s'ofereix suport als serveis socials municipals de la comarca en l'àmbit de la infància, adolescència i famílies en situació d'alta vulnerabilitat. I en aquest sentit, hi ha destinada a dia d'avui una mitja jornada d'un treballador social per fer aquesta tasca. Aquesta tasca s'ha anat desenvolupant creant un projecte d'anomenat espai conjunt sobre infància i adolescència en risc (SSB - EAIA) de l'assessorament de l'EAIA al treball conjunt continuat.

Servei d'Integració en Família Extensa (SIFE)

Equip format per una psicòloga i una treballadora social amb el suport de les educadores socials del SEAIA. És un equip especialitzat que fa el seguiment dels infants i adolescents tutelats per la DGAIA i en règim d'acolliment en família extensa. Atén els infants, adolescents i les seves famílies, amb l'objectiu d'acompanyar-los en el procés d'acolliment. L'acompanyament es fa amb atenció directa o a través de grups de suport, depenent del moment evolutiu de l'acolliment i de les famílies.

Àrea de programes preventius

Treballem en programes i serveis preventius de diferents graus de desenvolupament i consolidació, com el SOAF i el SIS:

Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF)

El SOAF és un servei d'orientació i acompanyament integral a les famílies per millorar-ne el benestar personal, familiar i social. El servei està enfocat des d'una perspectiva universal i preventiva per tal de detectar i reforçar les capacitats i fortaleses de les famílies, afavorir relacions familiars saludables, enfortir les habilitats parentals i promoure una criança positiva i així evitar que evolucionin en problemàtiques més greus que calgui tractar en altres serveis de la xarxa.

A la comarca d'Osona, El SOAF es va iniciar aproximadament fa 7 anys. La impulsora del projecte a la comarca d'Osona va ser la Fundació Projecte i Vida. Inicialment el Departament de Drets Socials va atorgar una subvenció a la Fundació Projecte i Vida per tal d'iniciar el projecte  a la comarca d'Osona. Posteriorment el finançament del programa es va incorporar al Contracte Programa i, la Fundació, mitjançant una licitació, continuava desenvolupant el projecte al territori.

Actualment el SOAF forma part de la cartera de serveis d’Osona Acció Social, en concret a l'àrea de projectes preventius en Infància, Adolescència i Famílies.

Des del SOAF, s'entén a la família com un punt de recolzament que intervé en la satisfacció de les persones que la conformen. I sense aquesta xarxa, pot augmentar la vulnerabilitat i augmentar les dificultats de progressar. Per aquest motiu, destaquem la importància de la família en el benestar de les persones.

Tipus d’actuació 2021 2022 2023
  N % N % N %
Informació i acompanyament a altres recursos 10 10,31% 6 21,43% 3 2%
Consultoria familiar 34 35,05% 9 32,14% 102 70,8%
Suport terapèutic 40 41,24% 13 46,43% 39 27,2%
TOTAL 84   28   144  

Si atenem a les dades de les memòries del 2020 i 2021 podem constatar aquest fet observant un augment significatiu de la demanda de suport per part de les famílies per sobre del 30% respecte a anys anteriors. Destacar que aquest augment significatiu de la demanda coincideix amb la crisi social i sanitària causada per la COVID-19.

Hi ha estudis que han posat en relleu la importància de factors psicològics com a moderadors dels  efectes negatius de les crisis sobre la salut i el benestar psicològic. Per això mateix hi ha diferents línies d'actuació dins el SOAF:

  1. Orientació/suport  familiar sobre qüestions relacionades amb l'educació dels fills i filles segons les diferents etapes del creixement dels infants (com potenciar l'autoestima, donar autonomia, fomentar valors, gestionar conflictes, etc).
  2. Suport terapèutic quan hi hagi  una dificultat o problemàtica específica, relacional o emocional (situacions de desorientació, fracàs o absentisme escolar, sobrecàrrega familiar, problemes de convivència, conflictes de parella, separació, situacions de dol, etc.).
  3. Formació i suport a professionals: orientant, acompanyant i connectant la xarxa de serveis i recursos del territori per rebre orientació adequada a les necessitats de cada família.

Totes tres línies d'actuació es duran a terme incidint per una banda en el caràcter universal: és un programa obert a totes les famílies de  la comarca d'Osona que demanen suport del SOAF i manifesten necessitats de l'àmbit. També té un  caràcter preventiu: promou la  detecció de  necessitats dins  l'àmbit familiar i impulsa activitats destinades a millorar el benestar personal, social i familiar.

En el desenvolupament del projecte la família està en el centre de la intervenció  i es considera un poderós factor de protecció i de prevenció de riscos en els membres que la conformen.

Per tal de promoure la universalitat, està prevista la descentralització del projecte i la tècnica del programa farà permanències als diferents municipis: Manlleu, Roda de Ter, Tona, Torelló i Prats del Lluçanès per tal de donar cobertura als diferents municipis que conformen la comarca.

Perfil de famílies ateses 2023 2022 2021 2020
Família nuclear 75 11 44 34
Família monoparental 20 5 6 25
Família reconstruïda 17 2 13 12
Progenitors separats 24 7 21 25
Família extensa 3 0 2 3
Sense definir 1 3 12 8
Total 120 28 98 107

Aquest 2023, fruit de la descentralització del servei, s'observa un augment de les famílies ateses en altres territoris:

  • Lluçanès
  • Roda de Ter i Cabrerés
  • Mancomunitat
  • Torelló i Vall del Ges i Bisaura
  • Centre i Vic
Procedència de les famílies ateses segons ABSS 2023 2022 2021
Mancomunitat La Plana 23 3 10
Consell Comarcal d’Osona 66 10 31
Manlleu 6 3 7
Vic 23 12 34
Altres 0 0 2
Sense definir 0 5 13
Total 120 30 97

De juny a desembre, per tal de donar a conèixer el servei, hem participat en els grups de l'Espai familiar del Remei a Vic per tal de promoure un espai de diàleg i reflexió entre les famílies sobre temes de criança: alletament, rabietes, gelosia entre germans i el son en els infants. La participació ha estat de periodicitat trimestral.

De maig a juliol, al Lluçanès, s'ha organitzat un grup multifamiliar amb la participació de 6 famílies (4 sessions).

També hem participat en les reunions de la Xarxa de primera infància de la TIAF d'Osona.

S'ha presentat un pòster al IV congrés d'inclusió social a Vic, organitzat per la Universitat de Vic, sobre la teràpia multifamiliar. 

Tanmateix, s'han organitzat tres xerrades, que es detallen a continuació:

  • “Com cuidar la relació amb els nostres fills i filles. Com millorar la comunicació i l'expressió de les emocions amb els nostres infants en el dia a dia”. A l'escola Puig Agut. Organitzada per Xarxa Ampa. 16 de febrer de 2023. 
    • Arrel d'aquesta xerrada i sota la iniciativa d'un grup de famílies, s'ha creat un espai de trobada: Liem la Tribu. Aquest espai, conduit per la terapeuta familiar del SOAF d'Osona, té com a objectiu agrupar aquelles famílies interessades en compartir les seves inquietuds relacionades amb la criança dels infants. Les trobades són mensuals i es fan a la Biblioteca de Manlleu. Han participat un total de 7 famílies.
  • “Què hem de fer per que els nostres fills ens facin cas. Com posar límits de manera efectiva i sense perdre els nervis”. Organitzada per Consorci del Lluçanès. El 19 d'octubre de 2023.
  • Participació al grup de discussió per a families del Lluçanès sobre adiccions (pantalles i drogues) emmarcat en el procés de diagnosi i disseny estratègic de la elaboració del pla comarcal de prevenció d'addiccions. El 21 de març de 2023. 


Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS)

La finalitat d'un Servei d'Intervenció Socioeducativa és la d'acompanyar a infants, adolescents i famílies en el seu desenvolupament personal i social, oferint suport professional per a la promoció del seu benestar personal i la seva integració social des d'una vessant preventiva, comunitària i participativa. Es desenvolupa en un marc metodològic posant atenció al treball grupal, entenent al grup com a motor potenciador dels canvis i des del treball en xarxa, per a la millora de la cooperació entre serveis i entitats, aprofitant els recursos de la comunitat.

És un servei de caràcter eminentment preventiu, arrelat al territori, que forma part de la xarxa de Serveis Socials Bàsics.

Durant aquest 2023, el programa de Serveis d'Intervenció Socioeducativa ha fet un gran salt a nivell d'ampliació de la xarxa de serveis per adaptar-se a les noves necessitats socials d'infants, adolescents i famílies del territori, però també per créixer en coherència amb la proposta del "model SIS", plantejada per la Generalitat l'any 2016, creant uns serveis més oberts a les famílies i amb una mirada comunitària. Més enllà d'això, el programa creix també per donar resposta a totes les franges d'edat, dels 0 fins als 18 anys, i en concret als infants d'entre 0 i 6 anys i als adolescents de 16 a 18 anys. 

Actualment la Xarxa disposa de set serveis ja consolidats dirigits a infants d'entre 6 i 16 anys en els municipis de Calldetenes, Centelles, L'Esquirol, Prats de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Roda de Ter, essent aquest el darrer d'incorporar-se a la Xarxa.

Traçat el full de ruta per a l'ampliació de la Xarxa SIS, durant aquest 2023 s'han gestat tres nous projectes que esdevindran cabdals per a infants i joves dels diferents municipis que formen part d'Osona Acció Social, adjudicats a finals d'any i posats en funcionament a partir del primer trimestre de 2024:

SIS Torelló
Adreçat a primera infància, d'entre 0 i 6 anys i a les seves famílies. Aquest nou SIS té una visió clarament preventiva i de detecció a través de l'acompanyament professional per a una parentalitat positiva i el foment del suport social des d'una mirada comunitària entre les persones que en formen part. La seva metodologia està centrada en el treball grupal i en les activitats comunitàries per a la integració social d'infants i famílies des de la primera infància.
Consolidació del projecte Espais Familiars de Primera Infància itinerants
Feta la prova pilot durant el 2022 i avaluada amb èxit es consolida el projecte d'Espais Familiars itinerants per tal de posar a disposició de les famílies amb infants d'entre 0 i 6 anys espais relacionals inclusius i enxarxats, de forma itinerant i temporals creant un model propi pensat per a un territori ampli i dispers. El projecte es consolida en els municipis de Centelles, Les Masies de Roda / Roda de Ter, Montesquiu i Sant Julià de Vilatorta però també s'amplia per oferir el servei a Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló i Santa Eugènia de Berga oferint a les famílies espais de 10 sessions de durada d'una periodicitat setmanal. Els espais familiars itinerants permeten donar a la intervenció una mirada social i també educativa, a partir d'un equip professional referent format per dues figures clau: un/a educador/a infantil i l'educador/a social del Servei Bàsic d'Atenció Social del municipi.
Projecte SIS Adolescents
Projecte adreçat a joves d'entre 15 i 18 anys per acompanyar-los en el seu creixement personal a través d'una atenció completament individualitzada per posar tots els recursos comunitaris disponibles al seu abast oferint un seguiment individualitzat de forma continuada, sessions grupals i orientació a les famílies en les transicions dels seus fills/es.

D'altra banda, a finals de 2023 es posa en marxa un grup motor format per la responsable del programa, el coordinador de programes preventius d'Osona Acció Social, el director de l'entitat adjudicatària, un tècnic representant dels equips SIS i una tècnica referent dels equips de serveis socials amb l'encàrrec de crear un espai de treball i de debat per a la revisió de l'actual model SIS i traçar les línies estratègiques per avançar cap a un nou model adaptat al territori i a les seves necessitats. Un dels primers objectius de treball del grup ha estat l'elaboració i validació d'un document viu de "Mapa de processos" com a document marc de relació entre equips, sistematització de la informació i millora de la qualitat en la intervenció.

Per últim com a activitats extraordinàries o notícies rellevants d'aquest any 2023 destaquem:

  • Cursos i jornades:
    • Organització del curs per a la capacitació professional sobre "Habilitats familiars per a la gestió emocional. Eines i estratègies", impartit per Roger Pous, psicòleg i psicoterapeuta del centre BREU i dirigit a equips SIS i a educadors/es socials dels Serveis Bàsics d'Atenció Social amb un total de 6 hores lectives i 18 professionals participants.
    • Presentació en format pòster de l'avaluació de la prova pilot dels Espais Familiars de Primera Infància itinerants al IV Congrés d'Inclusió Social, organitzat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, celebrat el 8 i 9 de juny a l'Atlàntida de Vic, sota el títol "Serveis Socials, transversalitat i inclusió social".
  • Programa + Famílies:
    • Ludificació. Es consolida el projecte de ludificació o intervenció socioeducativa a través del joc, amb l'educador social Aleix Blancafort. Entenent el joc com a una activitat cultural de primer ordre les sessions de ludificació permeten fomentar processos saludables de socialització amb experiències col·lectives significatives entre infants, famílies i professionals, alhora que també propicien treballar específicament qüestions com els límits, el vincle, les normes, els rols, l'autocontrol, la coeducació i el respecte. Les sessions de ludificació tenen lloc a tots els SIS de la Xarxa amb una freqüència d'entre dues o tres sessions per curs.
  • Programa + Comunitat:
    • Conjuntament amb els grups de gent gran participants al programa Espais Activa't d'alguns municipis com Santa Eugènia de Berga, L'Esquirol o Roda de Ter s'han organitzat trobades intergeneracionals a partir d'activitats lúdiques i esportives o de sensibilització amb l'objectiu d'obrir els SIS a la comunitat i generar dinàmiques de coneixença i d'intercanvi entre altres grups organitzats d'un mateix municipi.
  • Programa Sortim +:
    • Colònies. Els dies 6 i 7 de maig més de 100 infants d'entre 6 i 12 anys participants dels diferents SIS van gaudir d'un cap de setmana a la natura a la casa de colònies Mas Banyeres (Centelles), acompanyats dels diferents equips professionals formats per educadors/es i integradors/es socials de tota la Xarxa.
    • Sortides per a adolescents. El mes de juliol també es va realitzar una jornada d'esports d'aventura al municipi de l'Esquirol amb totes les adolescents d'entre 12 i 16 anys participants dels diferents SIS.

Com a reptes per aquest 2024 des de la Xarxa SIS es continuarà treballant pel desplegament i implementació del SIS Adolescents, el SIS Torelló i els Espais Familiars itinerants i per a la seva consolidació i integració dins la Xarxa. És també un repte continuar treballant per a la cohesió d'aquesta i seguir creixent per tal d'oferir nous serveis a territoris com el Bisaura o el Voltreganès per tal de garantir la igualtat territorial en la distribució dels serveis adreçats a infants, adolescents i famílies.

Resum de l’atenció en xifres

Serveis 2021 2022 2023
Infants i adolescents atesos EAIA 234 233 255
Infants i adolescents atesos SIFE 64 54 52
Infants i adolescents atesos SIS 205 215 212
Famílies ateses SOAF 98 23 120
Anar a l'inici