Acció comunitària, inclusió social i sensellarisme
L'àrea d'acció comunitària és molt heterogènia i el seu objectiu principal és la millora del benestar de les persones i especialment de col·lectius vulnerables, a través de projecte, programes i actuacions marcades per una intervenció social especialitzada, i promovent el treball en xarxa, la col·laboració interadministrativa i interinstitucional i la corresponsabilitat.
La complexitat social que ens envolta i l'existència de problemàtiques diverses causades per múltiples factors, requereix, sense cap mena de dubte, del treball compartit i col·laboració de diferents agents i la necessitat inherent de treballar de forma conjunta.
Amb aquesta perspectiva comunitària busquem proporcionar una visió integral i detallada de les activitats i els esforços realitzats per promoure el benestar i la inclusió social a la comunitat d'Osona, així com identificar àrees d'oportunitat per a futures intervencions i millores en el marc dels serveis socials.
Pla Local d'Acció Comunitària Inclusiva (PLACI)
Les accions del PLACI (Pla Local d'Acció en Convivència i Inclusió) del consorci d’Osona Acció Social han estat liderades per un grup motor que està compost per professionals provinents de diverses àrees clau d'intervenció, com ara acció comunitària, serveis socials bàsics, infància i família. Aquest grup té com a objectiu principal coordinar i liderar les accions i estratègies del PLACI de manera transversal a tota l'organització, assegurant una visió global i integrada en les intervencions socials que es duen a terme a la comarca
Les tasques i funcions d'aquest grup motor són:
- Identificació de necessitats i reptes: Analitzar les necessitats i els reptes en matèria de convivència i inclusió social a la comarca d'Osona, basant-se en dades i informació rellevants proporcionades per les diferents àrees d'intervenció.
- Establiment d'objectius i estratègies: Definir conjuntament els objectius i les estratègies del PLACI, tenint en compte les necessitats identificades i els recursos disponibles.
- Coordinació d'accions: Coordinar les accions i iniciatives planificades dins del marc del PLACI, assegurant la coherència i la complementarietat entre les diferents àrees d'intervenció.
- Seguiment i avaluació: Fer el seguiment de les actuacions implementades i avaluar-ne l'impacte i els resultats obtinguts, amb l'objectiu d'ajustar les estratègies en funció dels resultats i les necessitats emergents.
- Comunicació i difusió: Informar i comunicar les accions i els resultats del PLACI tant internament a l'organització com externament a la comunitat, fomentant la transparència i la participació ciutadana.
Els àmbits de treball són els següents:
- Àmbit social: professionals de Serveis Socials Bàsics de les 4 Àrees Bàsiques de Serveis Socials de la comarca; referents tècnics de projectes, recursos i serveis de la Cartera de Serveis Socials ( SIS, SOAF, Sostre 360, entre els més destacats ); referents territorials i agents clau de l'àmbit social; professionals vinculats a Entitats Socials de la Comarca ( Càritas, Creu Roja, Tapis, etc. ); professionals de joventut i de igualtat; dinamitzadors d'Espais d'Envelliment actiu
- Àmbit educatiu i formatiu: referents tècnics d'Educació, ocupació
- Àmbit sanitari: Pediatria, CSMIJ, Salut Comunitària, referents de les Àrees Bàsiques de Salut
El PLACI OSONA es desplega a través de 3 eixos clau que es tenen presents en les 6 línies estratègiques. En cadascuna de les línies estratègies, de forma consensuada i atenent a criteris d'inclusió i realisme, s'ha prioritzat les següents accions:
3 EIXOS CLAU | 6 LÍNIES ESTRATÈGIQUES | 8 ACCIONS PRIORITZADES |
---|---|---|
|
|
|
Programa Pedala
El PROGRAMA PEDALA cap a la inserció, és un programa que té com a principal objectiu afavorir la inclusió social i laboral dels participants, oferint un acompanyament integral i individualitzat a aquelles persones amb més risc de patir o que ja pateixen vulnerabilitat i/o exclusió social i laboral.
Es tracta d'un programa transversal basat, per una banda, en el treball en xarxa entre els Serveis Socials Bàsics de les diferents Àrees Bàsiques de Serveis Socials de la comarca d'Osona, i diferents àrees del Consell Comarcal: Educació , Promoció Econòmica, Joventut, etc.; i per l'altre amb els Serveis Locals d'Ocupació dels diferents territoris, empreses del tercer sector i el teixit productiu de la comarca.
El Programa Pedala cap a la inserció centra les seves intervencions a nivell metodològic en:
- L'Acompanyament i atenció integral i integradora de forma individual de totes les persones participants, al llarg de tot el seu procés d'inserció social i laboral
- La Dinamització i conducció d'espais d'intervenció grupal com a estratègia clau de motivació i millora d'habilitats socials i competències laborals i transversals
- La promoció i implementació del treball en xarxa i transversal com base per una acció comunitària que afavoreixi el canvi social i personal.
Aquest any 2023, el programa ha desenvolupat 5 activitats prelaborals i 2 formacions professionalitzadores.
Pel que fa a les activitats prelaborals s'han desenvolupat 2 horts socials i comunitaris, 1 horts escolars, 1 rober social i 1 prelaboral de costura.
A més a més, s'han organitzat formacions professionalitzadores basades en el contacte en àmbits laborals, enguany en soldadura i cuina per a col·lectivitats.
Amb l'aparició del programa Dones Riu s'han atès menys persones, però tot i així, s'ha treballat amb 125 persones aquest 2023.
Dones RiU
El Programa de suport a les dones en els àmbits rural i urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència- Finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU, que promou el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC - Dones àmbit rural i urbà). Té com objectiu implementar itineraris individualitzats d'atenció i d'orientació laboral per a dones en els àmbits rural i urbà que tinguin ganes d'inserir-se al mercat laboral. S'ofereixen activitats formatives i assessorament seguint els diferets itineraris:
- Àmbit digital: formació en tecnologies de la informació i comunicació
- Economia verda: formació en sostenibilitat ambiental
- Àmbit transversal: empoderament i reforç de la identitat de gènere
Enguany s'han iniciat les accions d'acompanyament al mes de setembre, creant dos grups de dones, situats a Centelles i a Vic. Han vingut dones de diferents municipis de la comarca i hem començat a treballar les accions relatives a l'objectiu laboral, els factor d'ocupabilitat, mercat de treball i millora de les competències digitals. A més a més, les participants d'aquesta edició han realitzat formació en atenció al client i formació relativa a ACTIC bàsic.
Malgrat la poca trajectòria del programa a finals d'any ja s'han inserit 3 de les 17 participants.
Programa Treball i formació-Línia ACOL
Programa Treball i formació-Línia ACOL
El Programa Treball i Formació és una política de Foment de l'Ocupació del Departament d'Empresa i Treball, i dins d'aquest, s'ha desplegat la línia ACOL. Aquest línia va adreçada a les persones migrades extracomunitàries que, trobant-se en situació administrativa irregular, es troben en disposició de fer un arrelament social, i facilita la seva contractació per aconseguir la seva regularització.
En anteriors edicions només podien accedir a aquesta línia de subvenció entitats del tercer sector, la novetat del la convocatòria del 2022 va ser la possibilitat de participació d'entitats públiques locals i comarcals.
Fruit d'un treball totalment compartit amb entitats, funcions i ens locals, a la comarca d'Osona es va aconseguir inserir laboralment i iniciar el procés de regularització administrativa a un total de 32 de persones.
Des de l'Àrea d'Acció Comunitària, i gràcies a un treball d'estreta col·laboració amb el Consell Comarcal d'Osona i amb Càritas, es va aconseguir la inserció de dues persones, concretament una auxiliar de la llar adscrita al Servei d'Atenció en l'Entorn Domiciliari; i un peó de neteja viària, adscrit per conveni a l'Ajuntament de Gurb desenvolupant tasques de manteniment amb la Brigada Municipal
Cal posar en valor el treball comunitari i en xarxa realitzat per totes les entitats i fundacions de la comarca: ADFO, ASHES, Casal Claret, Càritas, Fera Ferotge, residència Saits, Sant Tomàs, Tapís i Trueta, que conjuntament amb el Consorci d'Osona de Serveis Socials- Consell Comarcal d'Osona i els ajuntaments de Vic, Manlleu, Roda de Ter, Torelló i Santa Eugènia de Berga han participat en la línia ACOL del programa Treball i Formació del SOC.
Una de les fortaleses de participar en aquesta línia de subvenció al nostre territori, és el treball col·laboratiu i compartit entre les entitats.
Programes preventius
Pla Comarcal de Prevenció de Drogues i Ús Abusiu de Pantalles d'Osona
El Pla Comarcal de Prevenció de Consum de Drogues i Ús Abusiu de Pantalles d'Osona (PCDPO o Pla, a partir d'ara) constitueix una iniciativa que neix amb l'objectiu d'aglomerar i vertebrar les polítiques de prevenció de riscos relacionats amb el consum de drogues i l'ús abusiu de pantalles ja existents a la comarca, així com definir nous eixos i objectius estratègics que articulin a les actuacions futures. Així, en aquest document es recullen les línies estratègiques, els projectes i les actuacions concretes que estructuraran les polítiques de prevenció al llarg dels pròxims quatre anys.
El PCDPO compta amb una doble finalitat. Per una banda, es tracta d'un document d'anàlisi de la realitat juvenil en l'àmbit del consum de drogues, pantalles, i conductes de risc, en el qual s'han tingut en compte dades quantitatives i qualitatives que ens han permès obtenir una visió general de les problemàtiques, les necessitats i expectatives dels i les joves de la ciutat amb relació a aquest àmbit. I, per altra banda, a partir de tota aquesta informació recollida, ha estat possible plantejar i estructurar les actuacions que es duran a terme al llarg dels anys vinents. Així doncs, el Pla s'ha estructurat en dues parts, la diagnosi i el disseny.
El Pla ha estat aprovat per unanimitat al Ple del Consell Comarcal d'Osona.
INTABOO
El Programa INTABOO – Espai sense Tabús a Osona, és un recurs preventiu que té per objectiu principal atendre, orientar, assessorar i acompanyar a la joventut de la comarca d'Osona, davant dubtes sobre identitat de gènere i igualtat, violències masclistes, riscos associats al consum de drogues i l'abús en l'ús de les pantalles en joves, des d'una perspectiva de gènere.
Intaboo és un programa totalment transversal: està coordinat i gestionat de forma conjunta per l'Oficina tècnica d'igualtat de gènere i LGTBI, el consorci d'Osona Acció Social i l'Oficina Jove d'Osona. Té un abast comarcal, dona resposta a les necessitats de municipis grans i, alhora, s'adapta a les necessitats específiques de municipis més petits a través de l'acció comunitària.
Intaboo té tres línies d'intervenció:
- Activitats formatives i educatives en centres educatius de primària, secundària i Serveis i recursos formatius i socials municipals
- Atenció individual i familiar
- Assessorament tècnic i treball en xarxa pel desplegament de polítiques i actuacions preventives en l'àmbit comarcal i també en l'àmbit municipal
Al llarg del 2023, s'han ampliat i desenvolupat actuacions de les tres línies d'intervenció exposades, consolidant aquest any l'oferta de tallers realitzats als centres de primària.
Destacar també, el cicle de conferències que s'ofereix cada any a personal docent i professionals que treballen amb joventut, que enguany, les quatre conferències portades a terme per entitats especialitzades en les temàtiques que aborda INTABOO, van anar centrades en el treball de casos pràctics reals per facilitar eines i estratègies de detecció i d'intervenció.
Nombre de Centres Educatius amb Activitats INTABOO | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
---|---|---|---|---|
Centres Educatius de Secundària | 12 | 23 | 22 | 20 |
Centres Educatius de Primària | 0 | 14 | 27 | 6 |
Centres Educatius amb Cicles Formatius | 0 | 0 | 7 | 25 |
Educació No Formal | 0 | 0 | 0 | 3 |
TOTAL | 12 | 37 | 56 | 54 |
En la línia d'atenció individual i familiar hem continuat creixent en nombre de casos i s'ha reforçat a la través de la difusió d'un mapa de recursos d'assessorament a persones joves a claustres de centres educatius.
Any | Dona | Home | No binari | Total |
---|---|---|---|---|
2021 | 12 | 9 | 0 | 21 |
2022 | 47 | 26 | 12 | 82 |
2023 | 41 | 58 | 1 | 100 |
SPOTT OSONA
SPOTT Osona està ubicat a l'Oficina Jove d'Osona (Carrer del Bisbe Morgades, 15) a Vic, tots els dilluns al matí, centrant la seva intervenció en el tractament de joves de 12 a 18 anys i a les seves famílies, en les qüestions relacionades amb l'ús problemàtic i/o consum de drogues i l'ús abusiu de pantalles. L'equip de professionals està format per una psicòloga i una educadora social i, paral·lelament a la intervenció amb joves, es dona suport a professionals i agents educatius del territori que treballen amb aquest col·lectiu.
Al llarg del 2023 s'ha consolidat el treball d'enxarxament del recurs amb tots els serveis i recursos de la comarca i s'ha augmentant l'atenció de casos de 11 al 2022 a 17 persones joves al 2023.
Una de les potencialitats més reconegudes i valorades per part dels responsables d'SPOTT i per part dels diferents agents professionals implicats, és la facilitat d'accés i el suport tècnic que es rep per part de la figura del tècnic d'intervenció comunitària, qui exerceix funcions d'assessorament tècnic a professionals derivants d'àmbits diversos i, per tant, facilita l'accés al recurs a les famílies i joves.
Servei de mediació i de gestió de conflictes
La Mediació és un procediment de gestió positiva del conflicte per mitjà del qual una persona mediadora, que és imparcial, acompanya a les parts a abordar el conflicte, a través d'un diàleg empàtic i constructiu, de forma confidencial i voluntària, amb la finalitat de posar sobre la taula les seves diferències i cercar un acord satisfactori per les parts. Així, es pretén evitar l'obertura de processos judicials de caràcter contenciós, posar fi als ja iniciats o reduir-ne l'abast.
El Servei de Mediació està adreçat a tota la població de la Comarca d'Osona i és gratuït i les seves principals funcions són:
- Proveir a la comunitat d'eines de gestió positiva del conflicte a través de la formació i la sensibilització.
- Prevenció de l'aparició de possibles conflictes latents a traves de la cultura de la pau i del diàleg.
- Intervenir directament en els diferents conflictes que puguin sorgir a la comarca d'Osona, ja siguin familiars, comunitaris, d'espai públic, econòmics etc...
- Treballar en la reparació i restauració de situacions de conflicte enquistades.
Tot això amb els objectius de:
- Millorar la convivència i la qualitat de vida comunitària.
- Fomentar el diàleg, el vincle, la cohesió social, i la cultura de la pau.
Els serveis que ofereix el Servei de Mediació i de Gestió del Conflicte són:
- Mediació Comunitària: té com a objectiu principal afavorir la bona convivència entre els ciutadans d'una comunitat. Els temes principals que es treballen són els conflictes a les comunitat de veïns, a l'espai públic i els conflictes referents a activitats econòmiques.
- Mediació Familiar: té com a objectiu afrontar els conflictes que apareixen a nivell familiar ja siguin separacions o divorcis, conflictes de pares-fills, avis-nets, entre germans amb la finalitat d'evitar la cronificació del conflicte, i evitar la via judicial amb els alts costos que comporta tant a nivell econòmic, com a nivell social.
- Mediació Escolar: l'objectiu principal es afavorir la bona convivència al centre ja sigui a nivell de primària, secundària, de cicles o universitari. Els conflictes amb els que es treballa són els que apareixen entre alumnes, entre alumnes i professors, entre professors, entre pares i professors o entre pares.
- Mediació d'habitatge: és un procés de prevenció de l'exclusió residencial basat en el diàleg. Es facilita a la ciutadania serveis de mediació, que permeten arribar a punts de consens entre les persones o entitats propietàries i les residents amb l'objectiu d'evitar processos judicials i situacions traumàtiques.
També treballem a través de les pràctiques restauratives que tenen el seu origen en la justícia restaurativa. Ofereixen eines que permeten prevenir, detectar, gestionar i resoldre les situacions de conflicte o problemes en diferents àmbits (familiar, educatiu, social i comunitari) per tal de millorar la convivència i reforçar els vincles afectius entre les persones afectades per aquestes situacions. És una metodologia que vol posar l'accent en la comunitat, en la reconstrucció de relacions, en la responsabilitat i en la confiança. Són pràctiques restauratives:
- Els cercles de diàleg: són espais d'intervenció grupal per crear vincles positius entre els participants i poder treballar sobre els conflictes de forma amable i responsable.
- Les reunions restauratives: són reunions estructurades on intervenen totes les parts implicades en un conflicte on la principal finalitat és la reparació del dany causat i la responsabilització dels fets.
- Les reunions de grup familiar: són processos estructurats on es donen les eines a la pròpia família per tal que sigui ella mateixa la que decideixi quines accions es duran a terme per a resoldre el conflicte.
Durant l'any 2023, s'han realitzat les següent intervencions:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |
---|---|---|---|---|
Nº de casos | 81 | 78 | 79 | 60 |
Nº de persones | 245 | 287 | 243 | 184 |
Nº d’intervencions | 187 | 168 | 211 | 147 |
Així mateix s'ha seguit donant continuïtat a les formacions en mediació i resolució de conflictes en centres educatius de la comarca. En concret s'han realitzat:
- 45 tallers de 3 hores dividits en dos sessions d'una hora i mitja cadascun d'ells.
- El número de participants a les activitats formatives ha estat de 980 alumnes.
En aquest període hi ha hagut una disminució dels paràmetres com a conseqüència d'un canvi del tècnic que lidera el servei de mediació. (Procés de selecció i adaptació del nou tècnic a l'entorn).
De cara al proper any 2024 s'han iniciat les actuacions per a la creació d'una Taula de Convivència dins de la comarca d'Osona amb la finalitat de fer una diagnosis sobre la convivència i la tipologia de conflictes existents dins de la comarca i poder establir actuacions tant a nivell més global com a nivell més concret, tot creant un pla d'acció comunitari a nivell comarcal per a la provenció, prevenció i intervenció del conflicte.
Així mateix seria interessant incidir a nivell comarcal en un model molt restauratiu en la gestió positiva del conflicte aportant eines a la comunitat per poder trobar treballar en cercar solucions respectuoses als seus conflictes de convivència creant un sentiment de pertinença i de comunitat o tots som responsables de les actuacions que podem generar espais saludables per a conviure-hi.