Acció comunitària i inclusió social
Des de l’àrea d’Acció comunitària i inclusió social treballem per la millora del benestar de les persones i, especialment, dels col·lectius més vulnerables mitjançant l'especialització i potenciant el treball en xarxa i col·laboratiu. Partim del treball preventiu per tal d'enfortir el teixit comunitari i millorar les relacions personals i amb la comunitat.
Aquesta és una de les àrees en expansió del Consorci d'Osona de Serveis Socials. Precisament, el 2021 ha estat un any d'inici de nous projectes, d’ampliació i consolidació, fet que ha suposat també un creixement de l’equip amb la incorporació de 3 professionals. Actualment l'àrea consta de 8 tècnics/ques i una figura de coordinació.
A continuació, presentem els resultats més significatius d’alguns dels nostres serveis, programes i projectes durant el 2021.
-
El Servei de mediació dobla la demanda de tallers en un any
Es tracta d’un servei gratuït adreçat a tota la població d'Osona que ofereix mediació familiar i mediació comunitària a la ciutadania, i també imparteix formació sobre resolució de conflictes a l’alumnat i professionals de les escoles i instituts. Durant el 2021, el servei de Mediació ha doblat el nombre de tallers de formació en mediació i resolució de conflictes impartits en centres educatius, passant de 42 l'any 2020 a 92 sol·licituds per al curs 2021-2022. En el mateix exercici, també han augmentat significativament les mediacions d'àmbit comunitari amb un increment d'atencions, arribant a les 287 persones ateses. La mediació és un procés que facilita la comunicació entre les persones, per tal que gestionin per elles mateixes una solució dels conflictes que els afecten, amb l'assistència d'un professional neutral i imparcial.
-
Creix l'Espai sense tabús a Osona també en edats primerenques
Al llarg del 2021 s'ha realitzat una revisió i reorganització del programa “Intaboo-Espai sense Tabús a Osona” per tal d'impulsar les tres línies d'intervenció d’aquest recurs que assesora joves sobre identitat de gènere, drogues i pantalles. Enguany s’ha ampliat el nombre de formacions, passant de 12 escoles l'any 2020 a pràcticament la totalitat de centres educatius de Secundària adscrits al Consorci. En total, s’han impartit 237 tallers a 41 centres, arribant a 23 instituts. Amb la necessitat d'iniciar la prevenció en edats primerenques, s'ha ampliat la intervenció en centres d'Educació Primària amb el Taller d'Habilitats per la Vida, que forma professionals per millorar les habilitats personals, comunicatives i socials dels joves en una edat i període clau de canvis, com el pas d'educació primària a educació secundària.
-
168 persones acompanyades en el procés d'inserció laboral
Amb el programa Pedala afavorim la inclusió social i laboral, oferint un acompanyament integral i individualitzat a aquelles persones amb més risc de patir vulnerabilitat i/o exclusió social i laboral. Any rere any, el nombre de participants al programa no para de créixer: 114 (2019); 124 (2020); i 168 (2021). Al llarg del 2021 s'han mantingut les activitats prelaborals d'arranjaments, horts socials i costura; i s'han dut a terme càpsules formatives per la millora de competències transversals i dues formacions professionalitzadores (Neteja de la llar i Prevenció de Riscos Laborals). Es tracta d'un programa transversal entre el COSS, diferents àrees del Consell Comarcal (Educació, Promoció Econòmica, Joventut), els Serveis Locals d'Ocupació, el teixit productiu i empreses del tercer sector.
-
Donem suport a joves migrats sols sense referent familiar
L'any 2019 es va concedir, a través del Contracte Programa amb el Departament de Drets Socials, el programa de suport a joves migrats sols extutelats i/o sense referents familiar, facilitant la contractació d’un dinamitzador cívic per a l'emancipació. Entre 2020 i 2021 s'han desenvolupat actuacions que han de garantir la detecció i el suport socioeducatiu als joves; la diagnosi de la realitat de les situacions dels joves; i el treball en xarxa entre àrees del COSS, el CCO i amb recursos de la resta de la comarca i entitats socials. El programa s'ha estructurat en 3 línies de treball: Acompanyament individual integral; treball grupal; i treball en xarxa i sensibilització. Del treball compartit de diagnosi de necessitats i oportunitats, es va sol·licitar al Departament de Drets Socials la possibilitat de recursos habitacionals. Va ser així com el segon semestre del 2021 es va concedir, a través d'una addenda del Contracte Programa, el Projecte Sostre 360. Tot i així, resten molts reptes per endavant: prioritzar l'acció comunitària en mentoria, les polítiques actives d'ocupació i les campanyes de sensibilització.
-
58 persones sol·liciten acollir-se al projecte Sostre 360
El Departament de Drets Socials de la Generalitat va concedir, a finals d'any i a nivell comarcal, el Projecte Sostre 360 amb l'objectiu d'atendre els joves extuteltas i/o migrats sols sense referents familiars, en situació d'extrema vulnerabilitat i sensellarisme que viuen a la comarca. Al llarg de tot l’any 2021 es van rebre 58 demandes per accedir a aquest projecte que ajuda a construir un projecte de vida autònom i autosuficient a les persones ateses, que abordi des d'una vessant social i educativa les necessitats de les persones en un entorn residencial compartit. Durant l’any, s'ha realitzat tot un treball de definició de projecte, difusió, acollida i primeres entrevistes amb possibles candidats, i un treball d'arranjaments dels espais de formació. Un dels punts de partida del Projecte és la Taula Comarcal per a Joves Migrats Sols i/o sense referents familiars. Està coordinat pel Consorci d'Osona de Serveis Socials amb la participació activa de dues entitats socials amb experiència i expertesa: l'Associació Tapís -en el lideratge en l'àmbit formatiu i d'inserció laboral- i la Fundació Projecte i Vida -en l'àmbit habitacional-.
-
Dissenyem el futur Pla comarcal d'Acció Comunitària Inclusiva
A través de la Diputació de Barcelona i una consultora, el 2021 hem realitzat la Diagnosi del futur Pla Comarcal d'Acció Comunitària Inclusiva. Els PLACI (Plans Locals d'Acció Comunitària Inclusiva) són instruments que concreten actuacions per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, en el marc d'una estratègia global de territori. En la primera fase, una cinquantena de professionals han participat en trobades (entrevistes, grups focals i jornades) per tal de reflexionar, debatre i apuntar els reptes existents. El resultat ha permès tenir una primera radiografia de factors d'inclusió i exclusió, un primer esborrany de mapa de recursos inclusius, així com els principals reptes de futur que caldrà entomar, sobretot centrat en els eixos de: Infància, adolescència i famílies; Envelliment; i Ocupació i inserció sociolaboral. Cal tenir present que la diagnosi i el futur PLACI és d'àmbit comarcal i que la realitat d’Osona és diversa i complexa, però que hi ha moltes coincidències en les línies estratègiques a seguir. Per tant, hi ha molts reptes per endavant per abordar el disseny del Pla d'Acció Comunitària Inclusiva l’any 2022.
-
Iniciem del desplegament del Pla Escola a 6 instituts
Fruit del treball transversal i de diferents grups de treball de la Taula d’Infància Adolescència i Famílies (TIAF- Osona), el setembre del 2021 es va iniciar la implementació del Pla Escola, per tal de millorar sinèrgies i innovar en l'ús d'eines tecnològiques que facilitin l'acompanyament i intervenció socioeducatius d'infants, joves i famílies. El seu desplegament s'està realitzant per fases. Durant el 2021 s'ha realitzat la presentació del Pla Escola a totes les Àrees Bàsiques de Serveis Socials i a tots els centres educatius i s'ha iniciat la seva implementació en centres de Secundària adscrits al Consorci d'Osona de Serveis Socials. En total s'ha iniciat el treball en 5 instituts de Secundària i 1 institut-escola. De cara el curs 2022-2023 se seguirà el desplegament del Pla a tots els centres amb la promoció de la figura de l'educador/a social garantint una major proactivitat i també s’iniciarà la implementació del Protocol d'Absentisme de la comarca d'Osona en tots els centres educatius. El Pla Escola va ser una de les presentacions seleccionades pel III Congrés de l'Acció Social celebrat el 8 i 9 de juliol a Vic.
-
Es posa en marxa un centre Spott a Osona
El mes de novembre es va presentar SPOTT-OSONA, un servei gratuït i descentralitzat d'atenció a menors d'edat amb problemàtica d'addicció a drogues i/o pantalles, i de suport a les seves famílies. SPOTT Osona està ubicat a l'Oficina Jove d'Osona a Vic, tots els dilluns al matí, i centra la seva intervenció en el tractament de joves de 12 a 18 anys i a les seves famílies. L'equip està format per una psicòloga i una educadora social i paral·lelament a la intervenció amb joves, es dona suport a professionals i agents educatius del territori que treballen amb aquest col·lectiu. El Centre SPOTT és un recurs de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona que el 2021 va celebrar el seu 40è aniversari. El servei ha experimentat una important evolució al llarg dels anys i amb la voluntat d’acostar-se al territori s’ha descentralitzat en 4 comarques, una d’elles Osona. S’hi accedeix principalment a través dels serveis socials bàsics dels municipis i també mitjançant recursos preventius com Intaboo i a petició d'altres professionals en estreta coordinació amb la figura tècnica d'intervenció comunitària del Consorci d’Osona de Serveis Socials.
-
28 famílies es beneficien d'una prova pilot contra pobresa energètica
Un total de 28 famílies de 6 municipis (Torelló, St. Vicenç de Torelló, St. Pere de Torelló, Roda de Ter, Sta. Eugènia de Berga i St. Julià de Vilatorta) han fet ús del projecte Energia Solar per a tothom aquest 2021. Ha estat un projecte pilot amb l’objectiu de promoure una nova cultura energètica sostenible que arribi a les persones més vulnerables i faciliti la lluita contra la pobresa energètica. Ara, la voluntat és que pugui replicar-se a tot Osona, tenint molt present que la majoria de municipis estan apostant per energies renovables que generen uns estalvis econòmics que es poden reinvertir en polítiques socials actives. Aquestes polítiques poden estar basades en la sensibilització i formació, i paral·lelament en la promoció de prestacions econòmiques per garantir la cobertura de necessitats energètiques de famílies vulnerables. El Projecte ha estat liderat per Ecoserveis (consultora estratègica i d'innovació especialitzada en energia), en col·laboració activa de l'Agència Local de l'Energia del Consell Comarcal i del Consorci de Serveis Socials d'Osona, i es tracta d'un projecte innovador i seleccionat a la convocatòria de la Fundació la Caixa "Acció social en l'àmbit rural".