Sensellarisme

L'àrea de Sensellarisme d’Osona Acció Social, creada durant el primer trimestre de 2023, està vinculada a la fitxa 48 del CP amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Aquesta fitxa està liderada pel Consorci però en treball conjunt i transversal amb les 4 ABSS de la comarca (Vic, Manlleu, Mancomunitat i Consorci), més Torelló i Centelles.

Aquesta àrea té l'encomana d'aglutinar i gestionar tots els programes, professionals, circuits, protocols i recursos destinats a la prevenció i reducció del fenòmen del sensellarisme a la comarca.

La fitxa té dos punts de treball principal:

  • Sensellarisme adult (fitxa 48.1)
  • Projecte Sostre360 (Mòdul A)

L'equip socioeducatiu està format per:

  • El referent de l'àrea
  • Una educadora social a mitja jornada com a tècnica comunitària vinculada al servei d'estades temporals
  • Dues educadores socials vinculades al Projecte Sostre360

Context

El concepte sensellar o sense sostre, poc conegut o estès a la comarca fins fa poc, agafa cada cop més importància i requereix una atenció especial i específica per tal de mirar de prevenir-ne l'augment i de millorar la situació d'aquelles persones que ja el pateixen.

Les dificultats conegudes en el camp de l'habitatge per manca del mateix, les problemàtiques socioeconòmiques de part dels usuaris de Serveis Socials, les traves administratives a nivell administratiu i de regulació de la documentació, el context de sous en el mercat laboral actual, i l'absència de programes preventius i recursos adients destinats a aquest perfil d'usuaris fa que la feina  fer sigui ingent i cada cop més necessària.

Recordar que el fenomen del Sensellarisme no es redueix a la clàssica persona que dorm al carrer, si no que tal i com es recull en les categories Ethos, aquest avarca una complexitat molt més elevada: famílies que perden l'habitatge, famílies monomarentals, dones víctimes de violència de gènere, joves nouvinguts/des, ex tutelats, gent gran víctima del sensellarisme ocult (tenen ingressos però no són suficients per pagar un espai on viure), ocupacions, amuntegaments, etc.

Atendre de manera correcta, humana, adient i professional tots aquests perfils, cada un amb les seves característiques si necessitats, requereix d'una estratègia i línia d'intervenció molt clara.

Així doncs, tal i com es va explicar en la memòria anterior, un dels aspectes principals de la Fitxa 48 és l'elaboració d'un Pla Comarcal. Els treballs fets prèviament, la Diagnosi feta per la Càtedra Habitatge de la Universitat Rovira Virgili el 2023 i el grup de treball per l'elaboració del Pla (2024) ha de donar els seus fruits en els propers mesos amb la publicació i aprovació del mateix. 

Dades de l'àrea de Sensellarisme

Com que és el primer any de l'àrea, no es pot fer cap comparativa respecte a anys anteriors, però sí que es poden posar en valor les dades actuals per a un posterior anàlisi de la realitat.

A nivell de xifres, i segons els registres de la Cartera de Serveis, durant l'any 2024 han estat ateses 158 persones en situació de Sensellarisme, de les quals 121 ho van ser per estades temporals per cobrir necessitats i emergències i la resta corresponen a situacions de mitja o llarga estada (pisos). Per percentatges, les xifres s'han equilibrat en el punt d'estades a pisos, sent aproximadament d'un 55% d'homes i un 45% de dones, però segueixen sent molt dispars pel que a estades d'emergència, sent el 80% de les mateixes destinades a homes. La demanda de recursos habitacionals, ja sigui per situacions d'emergència/curta estada però sobretot, per pisos de mitja o llarga estada no ha parat de créixer durant el 2024. La situació de precarietat laboral, el preu desorbitat dels lloguers, la poca accessibilitat i les dificultats administratives són els principals problemes per a tots aquelles persones en situació d'alta vulnerabilitat habitacional. És evident l'alta necessitat de més recursos per a poder atendre aquest col·lectiu tal i com se'ns demana en la fitxa 48, però també és cert que calen desenvolupar polítiques actives i eficients per a la reducció i prevenció de les casuístiques que poden acabar en aquesta situació.

Pel que fa al Programa Sostre360, durant l'any es va treballar amb 37 joves, 27 nois i 10 noies, d'entre 18 i 25 anys. D'aquests, 27 van estar residint als pisos del projecte i la resta vivint en pisos d'altres entitats (Caritas, Creu Roja) o en situacions irregulars o en pisos i habitacions d'amics i/o familiars. Dels participants en el programa, 11 d'ells van aconseguir la baixa del projecte al aconseguir l'emancipació i inserció laboral, mentre que 4 van ser expulsats/des del projecte per incompliments del Pla de Treball. Al ser un projecte a 2 anys vista, l'estabilitat dels participants és alta i facilitadora. Sí que s'ha detectat un important augment del nombre de noies sol·licitants: si al principi eren tan sols 3 o 4, actualment ja estem al voltant de 6 d'estables i 4 més en llista d'espera per poder ser acceptades. El poder disposar d'un recurs habitacional exclusiu per a elles facilita l'adequació, seguiment i  suport exclusiu per a elles. De la mateixa manera, pel que fa als nois, la llista d'espera per entrar és del voltant de 10 casos.

Aquesta llista d'espera es gestiona, valora i ordena mensualment per la Comissió Gestora de Casos, composada per:

  • referent de l'àrea,
  • el representant del Departament de Drets Socials,
  • un representant de l'entitat encarregada de la formació i inserció socio-laboral,
  • un representant de l'entitat encarregada de la manutenció i provisió del recurs habitacional,
  • un representant de cada ABS,

i puntualment i segons necessitats dels casos:

  • representant de salut mental
  • policia local o Mossos
  • entitats vinculades del 3r Sector
Activitat dirigida de Zumba amb joves participants al projecte.

S'està treballant per ampliar la borsa d'habitatges i recursos habitacionals. Actualment, el servei disposa de:

  • 10 pisos distribuïts per la comarca (5 a Vic, 2 a Manlleu, 2 a Torelló i un a Roda de Ter)
  • Acords amb diferents recursos privats per a l'ús temporal en estades d'emergència: Fonda Torres de Manlleu, Hostal Montserrat de Tona, Hotel Balmes de Vic, Seminari de Vic, Hostal Osona, Hostal Els Avets de Masies de Voltregà.
Anar a l'inici