Envelliment actiu i dependència

L'Àrea d'Envelliment actiu i dependència inclou els tècnics socials i serveis especialitzats en promoció a l'autonomia, atenció a la dependència i envelliment. Les línies de treball i funcions venen regulades a la Llei 39/2006, de 14 de desembre de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones amb situació de dependència (LAPAD) i la Llei 12/2007 de serveis socials.

Dependència

Els objectius principals de l'àrea pel que fa a la dependència són els d'assessorar, resoldre dubtes i orientar en la resolució de casos complexes als professionals de treball social de la comarca d'Osona, des dels serveis socials bàsics, salut, residències gent gran, discapacitat i salut mental, així com facilitar el suport en la gestió i tramitació dels expedients de dependència junt amb el Departament de Drets Socials i Inclusió. La finalitat d'aquest servei és la de facilitar i agilitzar l'accés als ciutadans als serveis i prestacions de la cartera de dependència amb el suport de la referent comunitària de dependència i garantir la formació a totes les treballadores socials, sobre les novetats derivades del desenvolupament de la llei.

Durant el 2024 s'han valorat 2.093 persones a Osona. L'evolució sobre les persones valorades de dependència a Osona aquest darrer any ha disminuït lleugerament respecte l’any anterior.

Evolució dels darrers 5 anys en relació a les dades de dependència:

Aquest 2024, la realització del Programa Individual d'Atenció (PIAS)  ha augmentat respecte l'any anterior, amb un total de 1.705 casos. En aquest sentit, es veu un lleuger augment del nº de PIAS i modificacions de PIAS fetes. Tot i el suport del Departament de Drets Socials i Inclusió, s'ha realitzat un Pla de xoc per a la tramitació d'alguns dels PIAS de les prestacions vinculades a residència.

El PIA que realitzen les treballadores socials dels serveis socials bàsics especialitzades en gent gran - promoció a l'autonomia personal i atenció a la dependència, determinen les modalitats d'intervenció més adients a les necessitats de les persones en situació de dependència, pel que fa als serveis i les prestacions econòmiques que preveu la llei de dependència, en funció del grau reconegut.

Novetats destacades del 2024

S'han realitzat dues formacions per a la revisió de les noves instruccions i aplicacions pràctiques derivades dels canvis en la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (LAPAD), que es van dur a terme al febrer i al setembre de 2024, adreçades a totes les professionals de treball social dels serveis socials bàsics de la comarca d'Osona, especialitzades en la gestió de la dependència.

El març de 2024 la treballadora social de gent gran de Calldetenes, juntament amb la referent de dependència d'Osona, va participar com a ponent en la xerrada sobre la cartera de serveis per a l'atenció a les persones grans del municipi, organitzada pels Espais Activa't de Calldetenes.

La referent de dependència va participar a la sessió organitzada pel Col·legi de Treball Social de Manresa, juntament amb la resta de referents de la Catalunya Central, per a una formació sobre la normativa del RD 675/2023, incloent-hi informació, instruccions i aplicacions pràctiques.

Organització d’una xerrada informativa a càrrec de la referent de dependència d'Osona, sobre les novetats en temes relacionats amb la LAPAD, dirigida a totes les treballadores socials i tècniques socials de l'Associació de Sant Tomàs.

A més, la referent de dependència va formar part del grup motor per a l'elaboració de la guia de maltractament de persones grans de la comarca d'Osona, la qual es presentarà durant el 2025.


Envelliment actiu

Espais Activa’t

Els Espais Activa't conformen un projecte comunitari d'intervenció social en el camp de l'envelliment actiu com a marc general de treball, des d'una concepció participativa, inclusiva i d'autogestió. L'objectiu és acompanyar les persones grans en les diferents fases de l'envelliment.

Podem diferenciar els Espais activa't en diferents eixos d'intervenció en funció dels perfils de població a qui va dirigit: l'eix 1, de dinamització comunitària, enfocat a donar resposta a les inquietuds d'oci, formació i cura del benestar de les persones de més de 60 anys, acabades de jubilar i/o més joves, amb disponibilitat de temps per compartir. Els objectius principals són empoderar a les persones participants sobre com enfocar el seu temps lliure des d'un punt de vista comunitari, ser radar de detecció de necessitats sociosanitàries, i creació de la xarxa social per combatre l'aïllament social.

Les accions es desenvolupen  des de l'atenció grupal i comunitària, amb la participació assembleària de les persones implicades en el projecte, fomentant l'autogestió de les activitats i convertir-les en grups autònoms liderats per les persones participants. I des de l'atenció individual, en els Espais individuals d'acollida al projecte, i amb la creació del servei d'assessorament i d'atenció a la jubilació activa.

Els Eixos 2 i 3 inclou els grups de promoció a l'autonomia i atenció a la dependència; tenen en compte un model d'atenció centrada en la persona, des d'una visió integral, amb l'objectiu de satisfer les necessitats de les persones grans que desitgin romandre al seu domicili, independent de que es vegin afectats per un deteriorament físic, cognitiu o per dificultats socials que puguin repercutir en la seva capacitat d'autonomia. En els diferents grups, s'organitzen tallers i activitats pel benestar, potenciant la participació activa de la persona.

Des dels Espais Activa't es prioritza el treball transversal i en xarxa amb els diferents agents i professionals del territori i del propi COSS.

Els Espais Activa't són punts de trobada de persones que disposen de temps per a compartir-lo amb altres persones amb l'objectiu d'aprendre mútuament i millorar el seu benestar físic, cognitiu i emocional. Les persones participants són les que defineixen els seus interessos i inquietuds de manera assembleària i, a partir d'aquí, es programen iniciatives consensuades (xerrades, tallers, tertúlies, sortides, etc.) obertes a tota la ciutadania.

El total de persones que han participant en totes les activitats organitzades des dels Espais Activa't, sumen un total de 23.766, consolidant l’augment del nombre d’activitats impartides en més d’un 25% respecte les que van tenir lloc l’any anterior.

Els municipis d'actuació han estat: Rupit i Pruit, L'Esquirol, -Cantonigròs- L'Esquirol, Les Masies de Roda, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Montesquiu, Roda de Ter, Manlleu, Vilanova de Sau, i aquest any s'ha incorporat Torelló (2024).

Espais Activa't 2020 2021 2022 2023 2024
Nombre d’inscripcions als Espais Activa’t durant l’any 234 279 454 879 1.012

Gènere de les persones participants: Hi ha una clara feminització dels grups, arribant en algun cas al 90% del grup, sobretot en les activitats estables setmanals. Veiem una tendència a l'augment de la participació masculina en les activitats puntuals (sortides, festes i celebracions). Associem aquests resultats a que les dones (moltes d'elles vídues) tenen més necessitat de pertinença i participació que els homes. En canvi, els homes vidus son menys nombrosos i molts d'ells ja tenen altres vies de socialització o oci (hort, caça, trobades al bar, petanca, billar...). Tot i així creiem que aquesta tendència canviarà en els propers anys.

Edats de les persones participants: Les edats oscil·len des dels 55 anys fins als 90, tot i que el gran gruix de participants es concentra al voltant dels 70 anys.

Activitats destacades dels Espais Activa't

  • Xerrades dels referents comintaris dels Centres d'Atenció Primària. Es consoliden les píndoles de salut que s'imparteixen pels equips de professionals comunitaris dels Centres d'Atenció Primària, entre els que podem trobar fisioterapeutes, infermers/es, psicòlegs i nutricionistes. S'han realitzat diferents xerrades, com la de 'Ansietat, Depressió i Insomni: què puc fer?', 'Taller de Relaxació', 'Interpretació d'Etiquetes i compra saludable', 'Gestió Emocional'. Les xerrades s'han realitzat a diferents municipis com el de l'Esquirol, Rupit i Pruit, Cantonigròs, Roda de Ter, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Montesquiu i el Voltreganès.
  • Xarxa entre Espais Activa't: Seguint la línia d'enxarxar els diferents municipis del Espais Activa't, s'han realitzat diverses activitats conuntament, com el comiat del Cabrerès, on cada municipi ha preparat la seva actuació per mostrar a la resta de pobles. També s'ha fet un intercanvi del grup de teatre de Montesquiu, que ha anat a Sant Julià de Vilatorta a fer l'actuació d'una obra de teatre.
  • Tallers a càrrec dels participants dels Espais Activa't:
    • A Cantonigròs s'ha fet un taller de sabons a càrrec d'una participant.
    • A Rupit se n'ha fet un de Patchwork.
    • Una particpiant ha ensenyat a fer l'ungüent de la Rita a l'Esquirol.
    • A les Masies de Voltregà s'ha fet ungüent amb aloe vera.
    • Diversos participants han fet xerrades de coneixements propis, com ara de caçar bolets o de la Història de Cantonigròs.
    • Els tallers de cuina són un gran exemple de participació i transmissió de coneixement, on els participants exposen una recepta pròpia i ensenyen com la cuinen per després fer un tastet del resultat amb les persones assistents. Aquests tallers es porten a terme a Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Voltreganès i Montesquiu.
  • Activitats intergeneracionals.
    • Taller de panellets a Montesquiu conjuntament amb el SPE Besiberri
    • Intercanvi amb el projecte Sostre 360 a Montesquiu
    • Quina musical intergeneracional amb EVAL Calldetenes
    • A la Festa Major de SHV, caminada i explicació d'ocells intergeneracional, a càrrec d'un voluntari del poble
    • Trobada/esmorzar amb nens de l'escola i ballada sardanes a Roda de Ter
    • Petanca i bitlles catalanes a l'Esquirol a la setmana intergeneracional
    • Tarda intergeneracional a Sant Julià de Vilatorta amb mostra de rummicub amb els Espais Activa't i el SIS
    • Jornada intergeneracional de tennis taula a Manlleu
    • Taller de moviment físic amb l'escola Les Roques a Vilanova de Sau
    • Festivitat de St Jordi conjunta amb l'escola, amb la lectura d'escrits fets a l'Espai Activat de Vilanova de Sau
  • Sortides. Segons les demandes dels participants, es fan sortides a diversos llocs proposats. Aquest 2024 destaquem les següents:
    • Besalú i Castellfollit de la Roca (Voltreganès i Montesquiu)
    • Figueres (Roda de Ter i Les Masies de Roda)
    • La casa de les abelles (Cantonigròs)
    • Fira Gran (Manlleu)
    • El Torrent - Com es vivia abans a pagès- (Rupit i Pruit)
    • Vic punt zero (Rupit, Santa Eugènia de Berga i Calldetenes)
    • Castell de Montesquiu (Rupit)
    • Parlament de Catalunya (Roda de Ter i Les Masies de Roda i Manlleu)
    • Sant Joan de Fàbregues (Cantonigròs)
    • Les coves del Toll (Calldetenes i St. Julià de Vilatorta)
  • Creació de nous grups autònoms a l'Espai Activa't, com el de tennis taula de Calldetenes, el de Sardanes a Les Masies de Roda i el de Modelisme a Montesquiu.
  • Setmana de la gent gran. Se segueixen impulsant aquests espais de trobada comunitària i intergeneracional a on es fan activitats municipals, obertes a tothom, posant accent i fent protagonista l'etapa de l'envelliment actiu a Manlleu, l'Esquirol, Roda de Ter i Les Masies de Roda. 

Consell Consultiu de la Gent Gran d’Osona

El Consell consultiu de la gent gran d'Osona és un òrgan de participació i de gestió de la gent gran de la comarca. Format per representants dels casals, llars de jubilats i pensionistes del territori i altres persones de més de 65 anys interessades en formar-ne part i escollides mitjançant l'Assemblea General. El grup de la comissió permanent continua actiu tot l'any amb diverses reunions presencials.

Les accions realitzades aquest any han estat:

  • Reunions mensuals de la Comissió Permanent.
  • Trobada anual d'Associacions de Gent Gran: Com cada any, el 2024 s’ha realitzat una trobada comarcal de totes les juntes d'associacions de gent gran de la comarca i, enguany s'ha fet a Sant Pere de Torelló. L'objectiu és reflexionar sobre el futur de les associacions de gent gran i quines estratègies es poden portar a terme per avançar-nos als canvis. És la primera vegada en què totes les tècniques dinamitzadores de gent gran de la comarca s'impliquen de manera directa en la organització i gestió de la trobada.
  • Campionats de petanca i de billar comarcals.
  • Trobada de RUMMIKUB: Per tercera vegada, s’ha organitzat una trobada de tot un dia per jugar al joc de taula Rummikub amb un format de campionat. És el primer campionat en què la majoria de participants son dones, ja que tant al Billar com a la Petanca hi predominen els homes.
  • Assemblea General 2024. 
  • Revista CCGGO: A iniciativa d'una persona nova a la Comissió Permanent, tot l'any es treballa en editar una revista amb l'objectiu de donar a conèixer el Consell Consultiu de la Gent Gran a totes les associacions que en formen part. Aquesta revista s'entrega a l'assemblea general de desembre i aquest 2024 s’ha publicat la seva tercera edició. Podeu accedir a la versió digital de la revista.
Anar a l'inici