L'àrea d'acció comunitària és molt heterogènia i el seu objectiu principal és la millora del benestar de les persones i especialment de col·lectius vulnerables, a través de projecte, programes i actuacions marcades per una intervenció social especialitzada, i promovent el treball en xarxa, la col·laboració interadministrativa i interinstitucional i la corresponsabilitat.
La complexitat social que ens envolta i l'existència de problemàtiques diverses causades per múltiples factors, requereix, sense cap mena de dubte, del treball compartit i col·laboració de diferents agents i la necessitat inherent de treballar de forma conjunta.
Amb aquesta perspectiva comunitària busquem proporcionar una visió integral i detallada de les activitats i els esforços realitzats per promoure el benestar i la inclusió social a la comunitat d'Osona, així com identificar àrees d'oportunitat per a futures intervencions i millores en el marc dels serveis socials.
Pla Local d'Acció Comunitària Inclusiva (PLACI)
El PLACI OSONA es desplega a través de 3 eixos clau que es tenen presents en les 6 línies estratègiques. En cadascuna de les línies estratègies, de forma consensuada i atenent a criteris d'inclusió i realisme, s'ha prioritzat les següents accions:
3 EIXOS CLAU
6 LÍNIES ESTRATÈGIQUES
8 ACCIONS PRIORITZADES
Envelliment
Infància, Adolescència i Famílies
Inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables
Comarca Inclusiva
Social i Salut
Residencial i Territori
Relacional i Comunitari
Formació
Econòmic i laboral
Disseny de l’estratègia comunicativa del PLACI
Pla de formació en acció comunitària inclusiva
Redisseny del Servei d'Atenció en l'Entorn Domiciliari (SAED) amb visió de serveis integrals i atenció integral social i sanitària
Desplegament d'espais familiars de petita infància
Projecte ‘Conviure’
‘Creant Vincles’
Mapa de recursos
Xarxa per a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables
El treball comunitari vertebra l'àrea i el treball transversal dins i fora l'organització. Un dels objectius més importants ha estat traçar i ordenar les intervencions que desenvoluparem des de l'ETAC i el nostre rol depenent de les intervencions i projectes en els quals hi som presents. Així, després de valorar-ho com a grup motor i com a equip desenvolupem que hi ha tres rols preponderants: Lideratge, acompanyament i assessorament.
Lideratge: L'equip assumeix un paper proactiu en la identificació de necessitats socials i en la promoció d'iniciatives que fomentin la cohesió social. Això implica coordinar esforços entre diferents agents comunitaris, establir objectius clars i dirigir accions que promoguin la participació ciutadana i el desenvolupament comunitari.
Acompanyament: Es proporciona suport continu en el desenvolupament dels projectes, assegurant que disposin dels recursos i coneixements necessaris per assolir els seus objectius adaptat en tot moment al que es demana a l'ETAC. Aquest acompanyament busca empoderar els actors locals, fomentant la seva autonomia i capacitat d'autogestió.
Assessorament: L'equip ofereix orientació tècnica i metodològica en diverses àrees, com ara la planificació de projectes, la recerca de finançament, la gestió de conflictes i l'avaluació d'iniciatives. Aquest assessorament es basa en l'experiència i el coneixement acumulat per l'equip, adaptant-se a les particularitats de cada projecte i comunitat.
Programes preventius
Intaboo
El Programa INTABOO - Espai sense Tabús a Osona, és un recurs preventiu que té per objectiu principal atendre, orientar, assessorar i acompanyar a la joventut de la comarca d'Osona, davant dubtes sobre identitat de gènere i igualtat, violències masclistes, riscos associats al consum de drogues i l'abús en l'ús de les pantalles en joves, des d'una perspectiva de gènere i comunitària.
Intaboo és un programa totalment transversal: està coordinat i gestionat de forma conjunta per l'Oficina tècnica d'igualtat de gènere i LGTBI, el Consorci d'Osona de Serveis Socials i l'Oficina Jove d'Osona. Té un abast comarcal, dona resposta a les necessitats de municipis grans i, alhora, s'adapta a les necessitats específiques de municipis més petits a través de l'acció comunitària.
Intaboo té tres línies d'intervenció:
Activitats formatives i educatives en centres educatius de primària, secundària, serveis i recursos formatius i socials municipals, famílies i professionals.
Atenció individual i familiar.
Treball comunitari i assessorament tècnic i treball en xarxa pel desplegament de polítiques i actuacions preventives en l'àmbit comarcal i també en l'àmbit municipal.
Al llarg del 2024 s'han ampliat i desenvolupat actuacions de les tres línies d'intervenció exposades, consolidant l'oferta de tallers realitzats als centres de primària i oferint noves activitats formatives per famílies i també a agents comunitaris.
Nombre de Centres Educatius amb Activitats INTABOO
2020
2021
2022
2023
2024
Centres Educatius de Secundària
12
23
22
20
21
Centres Educatius de Primària
0
14
27
6
24
Centres Educatius amb Cicles Formatius
0
0
7
25
5
Educació No Formal
0
0
0
3
7
TOTAL
12
37
56
54
57
En la línia d'atenció individual i familiar hem continuat creixent en nombre de casos i s'ha reforçat a la través de la difusió d'un mapa de recursos d'assessorament a persones joves a claustres de centres educatius.
Any
Dona
Home
No binari
Total
2021
12
9
0
21
2022
47
26
12
82
2023
41
58
1
100
2024
40
31
2
73
Sistema integrat d’atenció a joves amb conductes de risc
Aquest any ha estat prioritari el treball en xarxa entre professionals de la salut i el món social en la prevenció i el tractament de drogues i pantalles. S'ha creat una grup de coordinació de tots els serveis, estables i temporals, que treballem per a joves i famílies en les temàtiques esmentades per unir esforços, simplificar els circuits i potenciar els casos compartits i el treball comunitari.
Aquest 2024 s'ha aconseguit crear i estabilitzar el grup i els circuits interns, les metodologies d'abordatge familiar i comunitari i potenciar el treball conjunt i comunitari entre professionals, buscant sinergies i optimitzant la forma de treballar per a reconèixer factors de risc i de protecció. També aprofitant els espais comunitaris si sortir de l'estigma del consum i la salut mental i essent presents i coordinar-nos amb espais de joventut, culturals, serveis socials, educació i mantenint sempre la vocació i la visió comarcal.
D'aquest treball de coordinació, ordenació i estructuració es plasma amb una infografia que adjuntem a l'annexi i que mostra la complexitat del paradigma institucional comarcal però amb la simplicitat necessària per a transmetre la informació i per traçar aquestes línies comunes amb solvència i voluntat de permanència. També amb totes les entitats i institucions participants.
Campanya ‘Dona-li la volta’
Aquest 2024 també és important destacar la campanya "Dona-li la volta" que vol promoure la salut emocional entre el jovent d'Osona i el Lluçanès, i les seves famílies. A través d'eines i recursos davant malestars emocionals es convida a aquests dos col·lectius a transformar les seves situacions amb una actitud positiva i resilient.
La campanya ha posat especial atenció a la part gràfica i comunicativa de la amb imatges inclusives i un llenguatge respectuós. Concretament, per a les persones joves, s'aborden sis situacions comunes del seu malestar emocional com el ciberassetjament, la vulnerabilitat, la por als canvis o preocupacions comunes, entre altres, que s'han detectat a través de quatre tallers a equipaments juvenils del territori.
Per a les famílies, la campanya tracta temes com les addiccions i els comportaments agressius, animant-les a obrir canals de comunicació amb els fills i filles i s'ha dissenyat a partir de les consultes més freqüents rebudes des del programa Intaboo.
En conjunt, Dona-li la volta ofereix suport per fer front a problemes puntuals, i també fomentar el benestar continu i la desestigmatització del fet de necessitar ajuda.
SPOTT
SPOTT Osona està ubicat a l'Oficina Jove d'Osona (Carrer del Bisbe Morgades, 15) a Vic, tots els dilluns al matí, centrant la seva intervenció en el tractament de joves de 12 a 18 anys i a les seves famílies, en les qüestions relacionades amb l'ús problemàtic i/o consum de drogues i l'ús abusiu de pantalles. L'equip de professionals està format per una psicòloga i una educadora social i, paral·lelament a la intervenció amb joves, es dona suport a professionals i agents educatius del territori que treballen amb aquest col·lectiu.
Al llarg del 2024 s'ha consolidat el treball d'enxarxament del recurs amb tots els serveis i recursos de la comarca I S'ha atès un total de 25 persones entre joves i les seves famílies.
Una de les potencialitats més reconegudes i valorades per part dels responsables d'SPOTT i per part dels diferents agents professionals implicats, és la facilitat d'accés i el suport tècnic que es rep per part de la figura del tècnic d'intervenció comunitària, qui exerceix funcions d'assessorament tècnic a professionals derivants d'àmbits diversos i, per tant, facilita l'accés al recurs a les famílies i joves.